Cukiernicze szafy chłodnicze służą do ekspozycji wszelkich wyrobów sprzedawanych w cukierni: ciast, deserów, tortów czy drobnych ciasteczek. Dowiedz się, czym powinna charakteryzować się dobra szafa chłodnicza.
Boki chłodniczej szafy cukierniczej powinny być wykonane z szyby zespolonej. Tworzywo to składa się z dwóch szyb, które są ze sobą hermetycznie połączone za pomocą aluminiowej ramki dystansowej. Ramkę tę wypełnia tzw. sito molekularne lub granulat. Dzięki temu wszystkiemu boki szafy chłodniczej są szczelne. Blat mebla musi być zrobiony z tworzywa wodoodpornego, najczęściej jest to wodoodporna sklejka.
Większość, jeśli nie wszystkie szafy chłodnicze, zapewniają automatyczne odparowanie skroplin, na wszelki wypadek jednak upewnij się, czy wybrany przez ciebie model posiada tę opcję. Dobrą widoczność poszczególnych produktów zapewnia oświetlenie LED. Jeśli zakładasz, że szafa od czasu do czasu będzie zmieniała miejsce, w którym stoi, koniecznie kup mebel wyposażony w kółka. W innym wypadku nie są one konieczne.
Jeśli zależy ci na wyeksponowaniu sprzedawanych produktów z każdej strony, zdecyduj się na szafę chłodnicza, której centralna część – ta przeznaczona do wyłożenia deserów i ciast – jest obrotowa. Oczywiście możliwość zaprezentowania wypieków z wszystkich stron nie jest dla każdego sprawą priorytetową. Jeżeli i ty należysz do tych osób, możesz zdecydować się na szafę posiadającą kilka półek. W tym wypadku zwróć uwagę, czy można regulować ich wysokość.
Półki, na których mają się znaleźć poszczególne wypieki i desery, najczęściej są szklane lub druciane. Trudno jednoznacznie stwierdzić, która wersja jest lepsza, w tym wypadku możesz sobie pozwolić na dowolność: na na twój wybór wpływ będą mieć walory wizualne.