Planujesz otworzyć cukiernię? Zastanawiasz się nad jej wyposażeniem? Dzięki temu artykułowi dowiesz się, bez jakich sprzętów nie będziesz mógł się obejść.
Tym, co rzuca się większości klientów cukierni w pierwszej kolejności i często ma wpływ na to, czy podejdą do lady czy tez opuszczą pomieszczenie, są ekspozytory do ciast, deserów i pieczywa. Zwróć uwagę na to, że część z nich będziesz przechowywać w warunkach chłodniczych, a część w temperaturze pokojowej (np. świeżo upieczone pieczywo). Dlatego też najprawdopodobniej będziesz musiał kupić zarówno witryny chłodnicze, jak i zwykłe. Ich ilość i rozmiary będą oczywiście zależeć od wielkości cukierni, którą chcesz otworzyć. Część asortymentu będziesz przechowywał na regałach umieszczonych za ladą sklepową. Wybierz takie, które nie tylko pasują do wnętrza, ale też są wytrzymałe i odporne. Dobrym wyborem jest też zakup stojaków metalowych i/lub półek drewnianych. Jeżeli swoja ofertę będziesz chciał poszerzyć o lody, musisz zakupić też specjalną witrynę chłodniczą na lody.
Kolejnym miejscem, w które kieruje swoje kroki klient, jest lada sklepowa. Ona również musi być dostosowana do wielkości pomieszczenia. Wybierz ladę funkcjonalną z blatem łatwym do utrzymania w czystości. Dodatkowo przyda ci się też specjalna dostawka do lady przeznaczona do wykładania bułek.
W każdej cukierni, nawet tej najmniejszej, powinno znajdować się choć kilka małych stolików restauracyjnych i foteli lub krzeseł. Ich wygląd będzie zależał od aranżacji wnętrza, warto jednak wybrać takie, które są praktyczne, a więc łatwe w czyszczeniu, wygodne i odporne na uszkodzenia. Nie musisz kupować nowych mebli, wielu właścicieli zamykających swoje cukiernie bądź zmieniających ich wystrój oferuje używane meble po atrakcyjnych cenach.